Image Map

Nicodim Munteanu
Patriarh al României
primul director al seminarului

În ziua de 14 septembrie a.c., la sărbătoarea praznicului Înălţării Sfintei Cruci, a avut loc deschiderea noului an şcolar la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Litughie în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de elevi seminarişti, elevi ai altor licee, părinţi profesori de la această instituţie de învăţământ şi numeroşi credincioşi din oraş.

În cuvântul său de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre istoricul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hriustos şi importanţa descoperirii ei pe Muntele Golgota de către Sfânta Elena, mama Sfântului Constantin, împăratul Bizanţului (303-337). Totodată a aminiti faptul că Semnul Crucii nu mai este considerat semn de ruşine şi de tortură, pentru abaterile de la legea civilă romană, ci începând cu răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos el este semnul izbăvirii din robia celui rău, semnul biruinţei asupra morţii. De aceea, Domnul Iisus Hristos nu poate fi despărţit de Sfânta Cruce, în diferitele sale reprezentări iconografice.

De asemenea, la eveniment a fost prezent şi dl Doru Rezmeriţă , inspector general şcolar al judeţului Galaţi, care a subliniat importanţa colaborării dintre Şcoală şi Biserică, în procesul educaţional.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a binecuvântat cadrele didactice şi pe fiecare elev seminarist în parte.

 

Tradiție

În data de 14 noiembrie 1864, prin Decretul domnesc al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şcoala duhovnicească a Consistoriului Eparhial de la Ismail, înfiinţată în 1857, este ridicată la rangul de Seminar teologic

IPS Arhiepiscop Casian

Capela seminarului | istoric

Revista seminarului

axios1 fata final web

Sinaxar