Image Map

Nicodim Munteanu
Patriarh al României
primul director al seminarului

În cadrul zilelor consacrate adresărilor spirituale către tineri din săptămâna „Şcolii altfel“, elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi au fost invitaţi la colocviul „Slujirea lui Dumnezeu şi a semenilor – jertfa şi bucuriile preoţiei“,  susţinut de pc pr. iconom stavrofor Gheorghe Buruiană, de la parohia „Sf. Mc Dimitrie“ din Galaţi.

Lucrările au fost deschise de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa cadrelor didactice şi a elevilor seminarişti, care a evocat personalitatea de excepţie şi a omagiat pe părintele Gheorghe Buruiană la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Prin frumuseţea şi limpezimea frazei, colocviul a devenit o mărturie a unei vieţi slujitoare, o confesiune teologică convingătoare.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a conferit pc sale Distincţia „Vrednicia Andreiană“, pentru deosebita contribuţie la păstrarea, apărarea şi promovarea dreptei credinţe, prin slujirea liturgică, pastoral-misionară şi culturală în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Manifestarea s-a constituit într-o întâlnire duhovnicească cu tinerii elevi seminarişti care au avut posibilitatea să vadă perspectiva - luciditatea, mărturia vie şi verticalitatea spirituală a slujitorului autentic.

Tradiție

În data de 14 noiembrie 1864, prin Decretul domnesc al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şcoala duhovnicească a Consistoriului Eparhial de la Ismail, înfiinţată în 1857, este ridicată la rangul de Seminar teologic

IPS Arhiepiscop Casian

Capela seminarului | istoric

Revista seminarului

axios1 fata final web

Sinaxar