Image Map

Nicodim Munteanu
Patriarh al României
primul director al seminarului

În seara zilei de 12 decembrie 2014, a avut loc tradiţionala serbare de Crăciun a elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.

La acest eveniment, care s-a desfăşurat la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ca-n fiecare an, tinerii elevi seminarişti au pregătit împreună cu profesorii lor un program artistic bogat, care a încântat auditoriul.

Noutatea sebării de Crăciun din acest an a constat-o punerea în scenă a piesei de teatru „În zile de sărbători“, creaţie a renumitului folclorist preot Petre Gh. Savin, fratele profesorului universitar Ioan Gh. Savin. Piesa, scrisă în anul 1920, readuce în lumină obiceiuri şi tradiţii de Crăciun şi Anul Nou, invitând totodată publicul la redescoperirea frumuseţii acestora.

În partea a doua a manifestării, elevii celor trei clase primare de la seminar au interpretat colinde şi cântece de stea, fiind răsplătiţi la finalul serbării de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, cu dulciuri şi iconiţe. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să păstreze în suflet puritatea şi gingăşia copiilor, având ca model pe Pruncul Sfânt, Cel născut în peşteră din Fecioara Maria.

Tradiție

În data de 14 noiembrie 1864, prin Decretul domnesc al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şcoala duhovnicească a Consistoriului Eparhial de la Ismail, înfiinţată în 1857, este ridicată la rangul de Seminar teologic

IPS Arhiepiscop Casian

Capela seminarului | istoric

Revista seminarului

axios1 fata final web

Sinaxar