Image Map

Nicodim Munteanu
Patriarh al României
primul director al seminarului

În cadrul programelor pastoral-misionare şi social filantropice înscrise în calendarul eparhial pentru luna Sfântului Apostol Andrei se înscrie şi cinstirea Sfântului Ierarh Nectarie, sărbătorit în fiecare an de Biserica Ortodoxă la data de 9 noiembrie.

Evenimentele au debutat, în ziua de 5 noiembrie, cu săvârșirea Sfântului Maslu în Capela Seminarului. În ajunul sărbătorii, elevii și profesorii au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia.

În ziua hramului, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“, care are ca ocrotitor şi pe Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, a fost săvârşită Sfânta Liturghie. Pentru a spori evlavia elevilor seminarişti, cu binecuvântarea Chiriarhul Dunării de Jos a fost adusă în procesiune icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de mulțumire pentru toți ostenitorii Seminarului și parastasul de obște pentru ctitorii Capelei.
Toți cei prezenți au primit pachete cu alimente și mici daruri pentru suflet.

Tradiție

În data de 14 noiembrie 1864, prin Decretul domnesc al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şcoala duhovnicească a Consistoriului Eparhial de la Ismail, înfiinţată în 1857, este ridicată la rangul de Seminar teologic

IPS Arhiepiscop Casian

Capela seminarului | istoric

Revista seminarului

axios1 fata final web

Sinaxar